Këto ushqime janë të dëmshme për zemrën

Këto ushqime janë të dëmshme për zemrën

Konsumimi i ushqimeve që i bëjnë mirë zemrës deri më tani ka qenë mjaft i thjeshtë. Shmangni ushqimet e pasura me kolesterol dhe kripë dhe anashkaloni mishrat e yndyrshëm – nuk është një detyrë e lehtë, por të paktën keni ditur çfarë të bëni. Sidoqoftë, hulumtimi i ri i ka komplikuar paksa të gjitha këto këshilla. Vetëm në vitet e fundit studimet kanë zbuluar se kolesteroli, natriumi dhe yndyra negative klasike për zemrën, nuk janë aq të dëmshme sa mendohej më parë. Edhe yndyrat e ngopura mund të shfajësohen – edhe pse është e vërtetë që acidet yndyrore të ngopura shoqërohen me sëmundje të zemrës, konsumimi i yndyrave të tilla në formën e ushqimit nuk do të rrisë domosdo nivelin e yndyrave të ngopura në gjakun tuaj. Me fjalë të tjera, nëse një ushqim përmban një përbërës, konsumimi i këtij ushqimi nuk do të rrisë domosdo sasinë e tij në trupin tuaj. Por është ende shumë e rëndësishme se çfarë hamë. Sidoqoftë, nëse doni ta mbani zemrën tuaj të shëndetshme, duhet patjetër të shmangni këto ushqime.

“Sheqernat e thjeshta” -Të ashtuquajturat “sheqerna të thjeshtë”, të tilla si ato që gjenden në lëngjet e gazuara, mund të stimulojnë proceset inflamatore dhe të rrisin nivelet e sheqerit në gjak. E gjithë kjo do të ushtrojë presion shtesë në enët tuaja të gjakut dhe do të rrisë rrezikun e sëmundjes kardiovaskulare. Sa më shumë lëngje të gazuara të konsumoni, aq më i lartë është rreziku. Ëmbëlsira të pjekura -Duket se të gjitha ushqimet që përmbajnë sheqer, sheqer ngjyrë kafe, misër ose shurup panje, mjaltë, melasë dhe ëmbëlsues të tjerë, mund të shkaktojnë një sasi më të madhe të stresit oksidues. Si rezultat, këto trajtime – të tilla si pite dhe ëmbëlsira – mund të çojnë në bllokimin e enëve të gjakut, hipertensionit, dështimit të zemrës dhe sëmundjeve të tjera kardiovaskulare.
Hot-dog dhe suxhuk -Mishrat e përpunuar siç janë hot-dog dhe sallamet zakonisht janë plot aditivë të ndryshëm, të cilët shoqërohen me një rrezik në rritje të sëmundjeve të zemrës. Edhe pse nuk dihet ende saktësisht se cilat aditivë janë shkaktarë, është mirë që të qëndroni larg këtyre ushqimeve ose të mbani konsumin e tyre në minimum.
Margarina -Kërkimet e fundit kanë përforcuar pretendimet se gjalpi nuk është i dëmshëm për zemrën tuaj. Nga ana tjetër, margarina është një burim i acideve yndyrore trans të pashëndetshme, të cilat rrisin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.

Proshuta -Edhe pse yndyrat e ngopura ngadalë po humbin reputacionin e tyre të keq, pjesët e yndyrshme të mishit si proshuta dhe brinjët përsëri mund të krijojnë telashe me zemrën tuaj. Edhe pse ka debate të pafundme nëse mishi i kuq është vërtet i dëmshëm për zemrën, opsioni më i mirë në ndërkohë është të konsumoni pjesë më të lehta të mishit.

Be the first to comment on "Këto ushqime janë të dëmshme për zemrën"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*